Prietenul meu, calculatorul

Un, blog despre calculatorul meu. Evolutie sau upgrade, de la primul meu calculator pana la cel din prezent. Teste si comparatii intre diferitele componente care au alcatuit si alcatuiesc in continuare computerul meu. Prima impresie cu programele cu care mai lucrez si azi. Jocuri pe care nu am cum sa le uit niciodata. Lucruri interesante pe care le-am intalnit de-a lungul timpului in sfera IT.

Dupa cum am spus, colegul meu avea calculator de mai bine de un an inaintea mea. El avea un 386-DX 25 MHz cu 8 Mb RAM, 2 HDD-uri, unul de 80 si celalalt de 120 Mb, FDD 1.44 Mb de 3.5" si FDD 1.2Mb de 5.25". Nici unul dintre noi nu stia exact care este diferenta intre cele 2 calculatoare. Evident, inainte de toate, era o diferenta de aspect. Apoi, el avea 2 HDD-uri care insumate aveau o capacitate mai mica decat al meu: 200 vs 211 Mb. El avea 2 unitati floppy: 1.44Mb/3.5" si 1.2Mb/5.25, eu aveam doar 1.44Mb. El avea 8 Mb RAM eu aveam 4 Mb RAM.
Abia cand am instalat si la mine jocurile Wolfenstein si Retal, am inteles in ce consta diferenta dintre 386 si 486. Pe 386 jocurile mergeau putin sacadat (fapt care a trecut neobservat pana atunci), in schimb pe 486 mergeau bine, fara sa sacadeze. Astfel am inteles ca performanta unui calculator nu sta doar in capacitatea de stocare a datelor ci si in viteza cu care proceseaza aceste date. De fapt viteza de procesare devenea cea mai importanta caracteristica a unui computer. Aceasta viteza parea ca are de-a face direct cu tipul procesorului. Procesoarele noastre lucrau la aceeasi frecventa - 25 MHz pe turbo si 12.5 MHz pe normal. Totusi al meu fiind 486, mergea mai repede, sesizabil cu ochiul liber.
Mai tarziu am inteles semnificatia lui "SX" si "DX". Procesoarele "DX" aveau incorporat un coprocesor matematic, care aducea un plus de performanta prin implementarea hardware a unor instructiuni care ajutau la efectuarea operatiilor matematice.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu