Prietenul meu, calculatorul

Un, blog despre calculatorul meu. Evolutie sau upgrade, de la primul meu calculator pana la cel din prezent. Teste si comparatii intre diferitele componente care au alcatuit si alcatuiesc in continuare computerul meu. Prima impresie cu programele cu care mai lucrez si azi. Jocuri pe care nu am cum sa le uit niciodata. Lucruri interesante pe care le-am intalnit de-a lungul timpului in sfera IT.

Visul meu, inca de inainte de a avea calculator, era sa fac grafica, grafica 3d. Nu stiam cu ce se mananca. In primele luni de la achizitia calculatorului, desenam in paint. Ne stiind de existenta unor programe specializate de grafica, nu imi dadeam seama cum se pot face in paint animatii 3D si efecte speciale.
Am intors paint-ul pe toate partile, si ne gasind o modalitate de a face ceea ce imi propusesem initial, am inceput treptat sa-mi pierd speranta ca voi reusi. Asta pana la vacanta de primavara (1994), cand, colegul meu a venit la mine, cu ziarul local de mica publicitate, si mi-a aratat un anunt. Printre altele, anuntul respectiv continea cuvintele "corel draw", "program de grafica". Imediat am pus mana pe telefon si am cerut informatii suplimentare. Am intrebat daca programul "poate face animatie 3D". Raspunsul a fost afirmativ si bucuria mea maxima.
Am facut rost de banii necesari pentru achizitionarea programului si am plecat impreuna cu, colegu' meu, pe jos, spre adresa indicata prin telefon.
Am ajuns acolo, ne-a invitat omul in casa si am asteptat sa ne copieze programul pe diskete. In tot acest timp, intrebam detalii despre program si constant primeam asigurari ca este exact ceea ce cautam.
Nu mai stiu exact cat a costat, nu mai stiu nici pe cate diskete a incaput. Am plecat de acolo, in mare viteza catre casa. Imediat ce am ajuns, ne-am apucat de instalare si... eroare!!! Una dintre diskete era stricata. Cum deja era prea tarziu, am hotarat sa mergem in ziua urmatoare, pentru o copie a discului defect.
A doua zi eram la usa omului. Am primit o alta disketa, am venit repede acasa si ne-am apucat de instalare. De data asta instalarea s-a efectuat cu succes. Am "executat" programul si... baloane colorate. Eram in Corel DRAW 4 pe al meu 486 SX cu 4 Mb RAM si mergea... bine. L-am butonat toata ziua in speranta ca voi gasi o modalitate de a face repede o animatie 3D, dar fara succes. Am inteles ca e vorba de un program de desen, mult mai bun decat paint, dar nici pe departe nu era ceea ce cautam. Se puteau face ceva animatii simple in Corel Show, dar nicidecum, animatiile 3D si efectele speciale la care visam. Zilele care au urmat am descoperit tot mai multe functii in Corel. Printre cele mai interesante era functia de extrudare, cu ajutorul careia puteam crea obiecte 3D, si le putem lumina din diferite puncte. Tin minte ca in functie de complexitatea obiectului stateam mai mult sau mai putin pentru generarea rezultatului final. Uneori stateam minute in sir in asteptarea rezultatului cu o clepsidra care se tot invartea pe ecran. Incet-incet m-am deprins cu functiile de baza din Corel si am inteles avantajele graficii vectoriale. Cand vroiam sa "mazgalesc" ceva, nu mai intram in paint, ci in Corel. Desi nu faceam mare lucru in el, Corel Draw n-a mai lipsit de atunci de pe calculatorul meu.
Cam asa a decurs intalnirea cu primul program de grafica "adevarat" - Corel Draw.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu