Prietenul meu, calculatorul

Un, blog despre calculatorul meu. Evolutie sau upgrade, de la primul meu calculator pana la cel din prezent. Teste si comparatii intre diferitele componente care au alcatuit si alcatuiesc in continuare computerul meu. Prima impresie cu programele cu care mai lucrez si azi. Jocuri pe care nu am cum sa le uit niciodata. Lucruri interesante pe care le-am intalnit de-a lungul timpului in sfera IT.

In zilele care au urmat, am inceput sa ma familiarizez cu el din ce in ce mai mult. Comenzile sistemului de operare erau din ce imi ce mai familiare. Am inceput sa inteleg structurarea informatiilor in directoare, subdirectoare si fisiere. Am inteles menirea extensiilor fisierelor, cele mai importante .exe, .com, .bat, .mid, .bmp, .sys etc. WINDOWS 3.0 il vedeam pe atunci ca pe un utilitar. Principala atractie in Windows, erau programul in care puteam sa desenez, Paint-ul (visul meu pe atunci era sa fac grafica pe calculator) si cele cateva jocuri clasice.
La nici 2 saptamani dupa ce am primit calculatorul, un coleg de clasa, prietenul meu cel mai bun, mi-a propus sa schimb sistemul de operare MD-DOS 5 din limba germana in engleza. Pentru asta trebuia reinstalat totul. Cu putina emotie am trecut la treaba - prima instalare de sistem de operare.
Am inceput cu "misterioasa" comanda format c:. Pe atunci nu stiam prea bine ce se intampla dupa formatare, stiam doar ca "se sterge tot". Pe ecran au aparut 2 optiuni Y/N. Dupa cateva clipe de ezitare, am apasat Y. Formatarea a durat cam 10 minute, apoi am dat un reset. A aparut pe ecran ceva de genul: "No sistem disk or disk error". Am bagat prima din cele 3 diskete pe care era MS-DOS 5 in engleza si am inceput instalarea. Cand bara galbena de progres a ajuns cam pe la 40%, a aparut un mesaj pe ecran care cerea a 2-a disketa. Peste alte cateva momente un alt mesaj cerea discul 3. Instalarea a decurs perfect. La final am respirat usurat; totul mergea ca inainte de formatare, diferenta era ca mesajele sistemului de operare nu mai erau in germana, ci in ingleza. Dupa ce am terminat de instalat sistemul de operare, si m-am convins ca n-am stricat nimic, prietenulmeu mi-a recomandat sa folosesc pentru navigarea mai usoara printre fisiere si directoare si pentru operatii de copiere, stergere sau mutare ale acestora, un program utilitar - Norton Commander. Nu mai retin exact ce versiune de Norton am instalat, dar stiu ca m-am obisnuit repede cu, comenzile lui, comenzi pe care le mai utilizez instinctiv si azi, in Total Commander sau Win Commander.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu